10 Minuman Yang Melawan Diabetes

Terdapat 10 jenis minuman yang boleh dan dapat melawan diabetes. Minuman ini amat baek untuk kesihatan dan boleh diamalkan. 10 jenis minuman ini ialah:-

1) Teh hitam

Disebut sebagai minuman yang sihat penuh dengan antioksidan, minum sehingga empat cawan teh hitam sehari telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko kencing manis sebanyak kira-kira 16 peratus. Ini adalah disebabkan oleh kehadiran polisakarida, sejenis karbohidrat yang memperlahankan penyerapan gula dalam aliran darah itu.

2) Kopi

Kajian menunjukkan bahawa minum lebih daripada satu cawan kopi sehari lebih empat tahun menurunkan risiko rakyat terhadap diabetes tahap 2 lebih kurang 11%. Ia bukan berpunca daripada kafein, kopi tanpa kafein juga telah terbukti untuk mengurangkan risiko kencing manis sebanyak kira-kira 36 peratus. Para penyelidik percaya bahawa ia mungkin disebabkan oleh pelbagai khasiat pemakanan, yang merupakan bahan kimia berasaskan tumbuhan yang melambatkan pelepasan gula ke dalam darah.

3) Wain Merah

Kajian menunjukkan bahawa penggunaan yang sederhana wain merah kira-kira segelas atau dua setiap hari menjadikan insulin lebih cekap mencapai glukosa dalam sel. Wain merah mengandungi polifenol dan resveratrol, yang bertindak seperti antioksidan yang melawan turun naik paras gula. Ia membolehkan darah mengalir lebih bebas kerana ia menghalang glycation dalam saluran darah anda.

4) Air

Minum sekurang-kurangnya 16 auns air sehari adalah penting untuk pesakit kencing manis. Bagaimana jika anda minum lebih? Satu kajian oleh penyelidik Perancis melaporkan bahawa mereka yang minum lebih daripada 34 auns air sehari mempunyai kurang peluang untuk membangunkan hiperglisemia pada masa akan datang atau lebih. Ini mungkin kerana hubungan antara diabetes dan vasopressin, dan hormon yang mengawal air dalam badan.

5) Air kelapa

Jika anda mahu minuman yang manis dan menyegarkan, cuba minum air kelapa. Minuman ini mempunyai keajaiban dari alam semula jadi yang rendah kalori dan gula tetapi tinggi dengan manfaatnya. Ia mengandungi vitamin B dan kalium. Ia juga alternatif yang lebih sihat untuk minuman sukan kerana ia mengandungi elektrolit, enzim dan asid amino yang membantu mengawal paras gula anda.

6) Coklat panas

Walaupun coklat panas biasanya adalah sesuatu yang tidak baik untuk pesakit kencing manis untuk minum, kajian menunjukkan bahawa ia sebenarnya juga mempunyai manfaat kesihatan yang ketara jika disediakan dengan betul. Menurut penyelidik Lee Hooper dan rakan-rakannya, coklat dan koko boleh meningkatkan rintangan insulin anda dengan mengurangkan insulin serum, memberi badan anda kawalan gula darah yang lebih baik.

 

​7) Susu badam

Selain bebas kolesterol, susu badam juga mengandungi jumlah yang rendah gula. Hanya pastikan anda mendapatkan versi tanpa gula supaya anda akan mendapat hanya tujuh gram gula setiap cawan. Kerana mereka adalah rendah pada indeks glisemik, badan anda mampu untuk mencerna lebih cekap dan menjadikan gula ke dalam tenaga.

8) Teh Chamomile

Selama bertahun-tahun, teh chamomile telah disebut-sebut sebagai penawar untuk semua jenis masalah kesihatan. Untuk mengetahui jika ia boleh menyembuhkan diabetes, penyelidik Atsushi Kato dan pasukannya memberi makan tikus diabetes dengan ekstrak chamomile selama tiga minggu. Apabila dibandingkan dengan keputusan kumpulan kawalan tikus bukan-diabetes, yang diberi chamomile mempunyai penurunan yang besar dalam tahap gula dalam darah.

9) Teh Rempah

Anda juga boleh menambah teh rempah ratus dengan menaburkan beberapa kayu manis dan kunyit dalam cawan atau air panas. Cinnamon telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi insulin dan dicampurkan dengan air, mengawal kenaikan gula dari masa ke masa. Kayu manis juga sudah tentu berisi dengan muatan antioksidan.

​10) Cuka Epal Tidak Beralkohol

Cuka epal tidak beralkohol adalah satu lagi minuman untuk membantu mengawal gula darah. Cuka terbukti meningkatkan sensitiviti insulin selepas memakan karbohidrat yang tinggi, menurunkan gula darah dan insulin. Ia juga membantu dalam penurunan berat badan, kerana cuka meningkatkan rasa kenyang semasa makan dan pengambilan kalori anda akan berkurangan.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

About the Author Allan Chai

>