4 Cara Berkesan Bagi Penghidap Diabetes

​Saya seorang penceramah korporat bagi Projek Tenaga dan tidak menjaga seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes tahap 1 dengan baik. Tujuan projek ini adalah untuk bekerjasama dengan organisasi untuk mewujudkan tempat kerja yang sihat, lebih gembira, lebih fokus dan lebih bermakna. Saya berusaha untuk membantu mereka menjadi lebih bertanggungjawab untuk kebahagiaan mereka dan kejayaan organisasi mereka.

Untuk mengajar atau membentuk peribadi ini, saya sering menggunakan pengalaman saya dalam berinteraksi dengan masyarakat diabetes tahap 1. Apa yang membawa kebaikan dan keburukan mengenai tahap 1 adalah bertanggungjawab terhadap kesihatan diri sendiri dari hari ke hari. Walaupun ini boleh mewujudkan tekanan yg tidak dapat digambarkan, ia juga boleh memupuk kualiti pada setiap orang yang mempunyai tahap 1 yang akan menjadi aset kepada mana-mana organisasi.

Berikut adalah 4 langkah mudah, tingkah laku yang kuat bahawa pesakit diabetes tahap 1, termasuk anak saya telah mengajar saya:

Akauntabiliti:
Jika anda berfikir bahawa anda bertanggungjawab untuk perkara-perkara baik yang berlaku dalam hidup anda, maka anda juga perlu bertanggungjawab untuk aspek-aspek negatif. Gula darah rendah dan tinggi berlaku, tetapi ia terpulang kepada individu dengan diabetes tahap 1 untuk menentukan apa yang perlu dilakukan tentang diri mereka.

Tiada Alasan:
Ramai daripada mereka dengan diabetes tahap 1 mempunyai pemikiran yang kuat tentang keadaan dirimereka. Kelli Kuehne, bekas pemain golf LPGA dengan diabetes tahap 1 membuat kesimpulan  “Diabetes adalah keadaan, ia bukan alasan.” Sudah begitu lama mereka yang berjaya dengan tahap 1 boleh menyalahkan kelemahan pada pankreas yang tidak berfungsi.

Pengurusan diri:
Pengurusan diri yang baik bermakna anda telah menentukan apa tingkah laku yang perlu muncul dan konsisten supaya anda melakukannya automatik. Diabetes begitu meletihkan, orang yang berjaya dengan tahap 1 telah mengorbankan rutin harian mereka untuk berjaya.

Lens reflektif:
Orang yang berjaya menghadapi diabetes tahap 1 lebih memahami bahawa terdapat had kepada pengawalan dalam kesihatan mereka dan perlu maju hadapan. Apabila mendapati ianya sukar dan beberapa faktor luaran yang menggangu, mereka perlu bertanya pada diri sendir, “Apa cerita yang paling realistik yang dapat meyakinkan saya tidak kira di mana dalam sesuatu keadaan?”

​Berpatah balik atau terus melangkah kehadapan? Diabetes boleh menjadi pemangkin kepada tumbesaran, meningkatkan daya tahan dan mengawal prestasi manusia. Orang yang berjaya dengan tahap 1 paling banyak melalui semua perkara ini.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

About the Author Allan Chai

>