6 makanan untuk pesakit kencing manis amalkan

Senarai 6 makanan untuk pesakit kencing manis makan

Tanpa melengahkan permainan, kita terus kepada matlamat asal, khas untuk anda yang terkena sakit kencing manis atau yang biasa juga disebut Diabetes. Bukan untuk yang dah kena saja, untuk mereka yang tak kena lagipun perlu amalkannya.Tambahan pula jika keturunan anda ada rekod cemerlang menghidapi masalah kencing manis ini, eloklah makan 6 makanan untuk pesakit kencing manis yang saya senaraikan di sini. Mencegah sudah tentu lebih baik daripada merawat. Walaupun sebenarnya manusia terlalu sukar untuk meyakini sesuatu yang mereka tak boleh nampak terus (real sebijik) on-the-spot, kita mesti cuba yakinkan diri bahawa inilah makanan yang baik untuk dimakan.

Makanan kencing manis#1 – Apa saja jenis limau secara mentah
Makanlah segala jenis buah limau samada mandarin, sunkist, kasturi, lemon, atau apa saja asalkan ianya daripada kelompok atau keturunan buah limau. Samada besar atau kecil masam atau manis, banyakkan atau sering makan buah limau ini secara mentah.

 Jangan makan jus limau, makanlah mentah sebiji begitu kerana ianya jauh lebih bagus untuk khasiat dan manfaat badan anda. Buah limau juga cukup baik untuk kesihatan jantung anda. Jangan kemut duit untuk beli buah limau dan jadikan hidangan rutin untuk keluarga anda.

Kalau tak banyak duit untuk beli buah limau, apakata tanam saja pokok limau kasturi yang kecil tu di kebun rumah anda. kalau tak ada tanah, beli pasu besar dan semai pokok limau dan bila dah berbuah, makan buah limau dengan dijadikan ulam bersama sambal belacan.

Makanan kencing manis #2 – Buah sayur Karela
Buah sayur Karela ini banyak ada dijual di pasar malam atau di pasar besar di kawasan tempat anda tinggal. Ia termasuk dalam satu jenis sayur-sayuran yang rupanya macam buat petula yang pahit tu. Tetapi warnanya lebih hijau pekat dan kerutan pada kulitnya lebih halus berbanding buah petula.


 Kelebihan buah karela ini adalah ianya mengandungi insulin tumbuh-tumbuhan asli yang mampu mengurangkan atau memproses kandungan gula dalam badan kita. Jadi buat mereka yang ada masalah insulin yang lenah tak mampu nak proses kandungan gula dalam darah, dengan adanya amalan makan buah karela ini dapat membantu masalah dalam badan dan darah anda.

 Ada kawan yang menghidap penyakit manis ini mengamalkan makan jus buah karela ini dua kali sehari. Dia buat jus buah karela dan simpan dalam peti ais. Setiap pagi dia minum sikit dan petang atau malam dia minum sedikit lagi. Anda juga boleh cuba buat begitu untuk kekalkan tahap kandungan gula jika dah ada masalah kencing manis. 

Makanan kencing manis #3 – Bawang Putih
Orang Cina memang suka makan bawang putih. Dalam masakan mereka mesti ada diletakkan bawang putih dengan banyak. Bawang putih ini memang ada banyak kelebihan perubatannya sehingga ada kapsul bawang putih dijual dalam bentuk bahan tambahan pemakanan.

 Tetapi, kalau nak mudah dan mendapatkan khasiat yang mujarab, anda perlulah kakan sekurang-kurangnya 3 atau 4 ulas bawang putih setiap hari. Lebih elok dihancurkan dan dikunyah begitu saja. Itupun kalau anda ada kekuatan untuk buat begitu.

Makanan kencing manis #4 – Minyak zaitun
Minyak zaitun amat bagus untuk anda yang kena penyakit kencing manis. Minyak zaitun dapat mengawal kandungan gula dalam badan anda agar steady sentiasa. Oleh itu jangan lokek sedikit duit untuk simpan stok minyak zaitun dalam rumah anda.

Memag harganya agak mahal, jauh mahal berbanding minyak kelapa sawit yang selalu kita pakai. Harga seliter minyak zaitun lebih mahal daripada harga satu tong  minyak kelapa sawit. Oleh itu janganlah pulak digunakan untuk goreng ikan atau masakan.

Makanlah secara mentah dengan resepi yang akan saya berikan di bawah nanti yang menggabungkan bawang putih, minyak zaitun dan juga makanan kencing manis yang ke 5 di bawah ini.

 Makanan kencing manis #5 – Roti gandum asli
Untuk pesakit kencing manis, makanan roti yang diperbuat daripada gandum memang amat bagus. Kalau boleh jangan makan roti yang putih lembut yang biasa kita beli dari kedai tu. Ini kerana dah terlalu banyak proses berlaku terhadap tepung gandum yang digunakan.

Makanlah roti padat yang banyak serta dan kasar yang ada dijual di pasaraya atau di kedai-kedai roti lain di pusat-pusat bandar atau pekan. Mat Saleh panggil whole grain bread. Nak menambahkan sedap makan roti ini sila ikut resepi rahsia yang saya belajar daripada kawan Lubnan ketika saya berada di luar negara. Ini menjadi makanan kegemran saya sampai sekarang.

Ini adalah resepi makan cara orang arab dengan menggunakan bawang putih sebagai salah satu daripada bahannya. Anda boleh cuba di rumah dan jadikan sebagai makanan sarapan pagi yang sihat.


 Apa yang anda perlu buat adalah dengan merebus ubi kentang 2 atau 3 biji sehingga masak dan gebu. Selepas itu lenyetkannya di dalam bekas seperti mangkuk atau seumpamanya. Kupas 3 atau 4 ulas bawang putih dan hancurkan bawang putih tersebut.


Selepas itu campurkan dengan kentang lenyet itu agar sebati. Selepas kentang serta butiran bawang putih yang dilenyet itu di gaul, ratakan dalam pinggan. Kemudian tuangkan minyak zaitun di permukaan kentang lenyet yang diratakan dalam pinggan itu secukup rasa. Boleh tabur sedikit garam dan sedikit lada hitam di atasnya untuk menambahkan rasa.

Ha! dah siap menus lazat ini, untuk anda makan dengan roti seperti gardenier atau baguet (roti perancis), atau apa-apa roti yang tawar. Koyak sedikit roti, calitkan pada kentang bersama bawang putih dan minyak zaitun itu dan ngam! kunyah! memang lazat sebagai makanan sarapan yang berkhasiat.

Makanan kencing manis #6 – Yogurt
Rajinlah makan yogurt. Selain daripada baik untuk penyakit kencing manis anda, ia juga baik untuk menurunkan berat badan anda. Kalau boleh belilah yogurt asli yang ada dijual di pasaraya untuk dimakan dengan buah-buahan.

 Ini saya perturunkan satu lagi makanan yogurt asli yang saya ambil daripada kawan-kawan Arab Lubnan ketika berada di laur negara. Anda boleh sediakan makanan ini untuk sarapan pagi yang lazat.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

Terapi Pemakanan Terbaik Bagi Diabetes! Lepas Baca Poin Ke-2, Saya Mohon Share…

 Persoalannya, bolehkah pesakit kencing manis mengambil makanan seperti orang biasa di Malaysia? Persoalan ke-2, jika tidak boleh ambil makanan seperti orang biasa, apa boleh makan lagi?

Jawapan saya adalah … 

ANDA BOLEH MAKAN APA-APA SAJE!

Salam para pembaca, nama saya Allan, pakar pemakanan syarikat Garam Buluh HKIII. Ya, anda tidak salah mendengar. Sebenarnya, pesakit kencing manis boleh makan apa-apa saje jika dos setiap jenis makanan diatur secara saintifik. Konsep pemakanan ini telah diakui oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Universiti Harvard. Bagi mereka yang ada kencing manis, anda boleh cuba amalkan cara ini; manakala bagi mereka tanpa kencing manis, anda digalakkan untuk SHARE info sihat ini kepada mereka yang memerlukan. Bersama-sama kita menyebar kasih sayang kepada 4.6 juta pesakit kencing manis di Malaysia!

Memperkenalkan…

 

Pinggan Sihat Bagi Penderita Kencing Manis

 

 Sila bayangkan pinggan dibahagi kepada 4 bahagian seperti atas. 

 

 • 1/4 Buah-buahan
 • 1/4 Sayur-sayuran
 • 1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat
 • 1/4 Daging/Protein seperti ikan, ayam, daging, telur, tauhu


Contohnya…

 

 Kadangkala sukar nak dapatkan buah-buahan yang sesuai untuk diabetes? Anda boleh cuba aturan seperti berikut juga:
1/2 Sayur-sayuran
1/4 Daging/Protein
1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat

 Contohnya…

 

 Lagi satu contoh…

 

 

Kuncinya adalah membetulkan saiz setiap jenis makanan. Cara ini bukan sahaja membantu menguruskan paras gula dalam darah, tetapi juga membekal khasiat dan vitamin yang mencukupi, mengawal kadar obesiti dan memberi kekenyangan yang lebih lama. Selain itu, kita perlu mahami apa jenis makanan menyebabkan kenaikan gula yang ketara? Manakala apa jenis makanan sesuai diambil oleh pesakit diabetes tanpa risau?

Senarai Makanan Menunjukkan Jenis Makanan Yang Boleh Diambil Tanpa Risau

Untuk memilih makanan secara bijaksana kita perlu tahu apa itu Indeks Glisemik (GI). Indeks Glisemik (GI) adalah panduan untuk menilai jenis karbohidrat dan kesannya pada paras gula dalam darah. Seperti gambar diatas, makanan mempunyai nilai GI kurang daripada 55 merupakan makanan lebih lambat menjadi glukosa dalam darah, ia boleh diambil oleh pesakit diabetes tanpa kerisauan. Makanan bernilai GI antara 56-69 dipanggil GI sederhana. Manakala makanan yang mudah ditukar menjadi glukosa dalam darah dipanggil GI tinggi apabila nilai GI lebih daripada 70.

Selepas memahami teori-teori sains pemakanan, marilah kita masuk tajuk yang paling menarik yakni…

Bonus #1: Jadual Pemakanan Bagi Diabetes + Cara Menurunkan Bacaan Gula Dalam Darah Sepantas 7 Hari

Isi borang diatas untuk mendapat Jadual Pemakanan Bagi Diabetes berdasarkan sains pemakanan. Selain itu, Rahsia Menurunkan Bacaan Gula Dalam Darah Sepantas 7 Hari akan diberi sebagai bonus juga.

Saya harap info ini membantu anda membuat pilihan pemakanan lebih bijak dan sihat.

Sekian.

Salam sejahtera,
Allan Chai
Pakar Pemakanan HKIII
H/P: +60197161678

Mengapa pesakit diabetis dinasihatkan supaya menggunakan cara meletakan garam buluh pada lidah?

Penyakit diabetis dikatakan “penyakit penghilangan dahaga” dan merupakan penyakit bersifat lambat di mana endokrin tidak normal. Air liur yang dirangsang keluar dapat menghilangkan dahaga. Lebih-lebih lagi air liur adalah penting bagi menyelesaikan penyakit diabetis. Tabib cina berpendapat bahawa air liur dapat menguatkan fungsi ginjal dan menghilangkan dahaga.

Menurut penyelidikan, kelenjar dagu merupakan tisu penting yang menyebabkan pertambahan hormon insulin dalam darah selain daripada pankreas. Cara meletakan garam buluh pada lidah dapat meransang pengeluaran air liur yang banyak, membantu dan menguatkan fungsi ginjal. Fungsi ini tidak dapat dilakukan oleh ubat yang lain. Oleh itu, pesakit diabetis dinasihatkan supaya menggunakan cara meletakkan garam buluh pada lidah. 

Dua Jenis Jus Menghentikan Derita Kerana Kencing Manis

1) Jus Lemon + Garam Buluh HKIII

Salam sejahtera, nama saya Allan, pakar pemakanan syarikat Garam Buluh HKIII. Hari ini saya ingin memperkenalkan cara menghentikan kencing manis dengan dua jenis jus semulajadi. Jus-jus ini diperkenalkan oleh Master Kamil (pemilik laman web www.garambuluhmalaysia.com ), seorang pakar Iridiology, dimana beliau berjaya membantu ramai penderita kencing manis menurunkan gula dalam darah pada jangka masa beberapa hari sahaja. Saya terkejut pada permulaan, sebab cara yang begitu senang boleh memberi kesan yang begitu baik pada penderita kencing manis.

Tidak memanjangkan masa lagi, saya ingin membongkar rahsia ini kepada para pembaca dan semoga anda bermanfaat daripada resepi-resepi ini. Anda digalakkan cuba sendiri sekirannya anda ada kencing manis. Bagi mereka tanpa kencing manis, dicadangkan berkongsi cara ini dengan rakan-rakan, setara atau ahli keluarga. Bersama-sama kita menyebar kasih sayang kepada mereka yang memerlukan.

Mengejus 1/2  buah lemon kuning lalu masukkan jus dalam cawan kaca atau seramik (bukan cawan plastik). Tuangkan air sebanyak 500ml lalu campur dengan 5 gram garam buluh hk3. Minum setiap pagi sebelum sarapan. Jarakkan satu jam dengan ubat hospital jika anda sedang mengambilnya.

Jus lemon mengandungi vitamin C dan garam buluh hk3 mengandungi zat-zat galian yang diperlukan untuk mencegah kencing manis. Selain itu, jus lemon juga membantu memperbaiki kulit, mencegah ulser murut, mencegah kanser, menurunkan berat badan dan membanteras radikal bebas.

Segala penyakit berpunca dari asid berlebihan dalam darah. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi kesimpulan bahawa pH badan manusia yang sihat adalah 7.3-7.4 (beralkali lemah). Namun, gaya pemakanan zaman moden yang mementingkan kelazatan telah merosakkan keseimbangan pemakanan. Di mana lebih 80% makanan seharian kita bersifat asid. Contohnya, nasi putih, bee hun, kuih teow, kuih, krimer, gula putih, telur kuning, ayam, daging, lembu, kambing, makanan tin-tin, makanan jeruk dan sebagainya. Sebaliknya, makanan alkali seperti buah-buahan dan sayur-sayuran semulajadi jarang diambil oleh manusia zaman moden.

Jadi, untuk mengekalkan pH badan yang sihat, kita memerlukan makanan yang beralkali tinggi untuk meneutralizekan asid berlebihan dari makanan seharian. Walaupun lemon rasa masam, sebenarnya, khasiat lemon ditukar kepada khasiat beralkali tinggi selepas diserap. Dengan kealkalian garam buluh (pH10.44, paling tinggi selepas air zam-zam) dan lemon, jus ini amat berkesan untuk meneutralizekan asid berlebihan dalam tubuh badan.

2) Jus Peria Katak + Garam Buluh HKIII

Mengejus sebiji peria katak dan masukkan dalam cawan kaca atau seramik (bukan cawan plastik). Tuangkan air sebanyak 500ml lalu campur dengan 5 gram garam buluh hk3. Minum setiap petang sebelum makan malam. Jarakkan satu jam dengan ubat hospital jika anda sedang mengambilnya.

Peria katak dipercayai mempunyai insulin tumbuhan yang boleh membantu kencing manis. Garam Buluh HK3 mengandungi zat galian seperti kromium, zink dan vanadium yang boleh mengaktifkan insulin yang “tertidur”. Dengan kuasa menambah insulin dan mengaktifkan insulin, jus ini menyelesaikan masalah kekurangan insulin pada pesakit kencing manis. 

Pengambilan Jus Lemon + Garam Buluh dan Jus Peria Katak + Garam Buluh Setiap Hari Memberi Kesan Terbaik Untuk Kencing Manis

Tidak mengira apa tahap penyakit kencing manis anda, kedua-dua jus ini akan memberi kesan yang baik dan kukuh. Dicadangkan mengambil kedua-dua jus ini dan memeriksa paras gula dalam darah anda selepas beberapa hari. Kami percaya keajaiban akan berlaku pada diri anda jika anda mencuba.

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang Garam Buluh HKIII, sila tekan butang dibawah:

Sekian, terima kasih.

Yang benar,
Allan Chai
Pakar Pemakanan HK3
+60197161678
[email protected]

4 Cara Berkesan Bagi Penghidap Diabetes

​Saya seorang penceramah korporat bagi Projek Tenaga dan tidak menjaga seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes tahap 1 dengan baik. Tujuan projek ini adalah untuk bekerjasama dengan organisasi untuk mewujudkan tempat kerja yang sihat, lebih gembira, lebih fokus dan lebih bermakna. Saya berusaha untuk membantu mereka menjadi lebih bertanggungjawab untuk kebahagiaan mereka dan kejayaan organisasi mereka.

Untuk mengajar atau membentuk peribadi ini, saya sering menggunakan pengalaman saya dalam berinteraksi dengan masyarakat diabetes tahap 1. Apa yang membawa kebaikan dan keburukan mengenai tahap 1 adalah bertanggungjawab terhadap kesihatan diri sendiri dari hari ke hari. Walaupun ini boleh mewujudkan tekanan yg tidak dapat digambarkan, ia juga boleh memupuk kualiti pada setiap orang yang mempunyai tahap 1 yang akan menjadi aset kepada mana-mana organisasi.

Berikut adalah 4 langkah mudah, tingkah laku yang kuat bahawa pesakit diabetes tahap 1, termasuk anak saya telah mengajar saya:

Akauntabiliti:
Jika anda berfikir bahawa anda bertanggungjawab untuk perkara-perkara baik yang berlaku dalam hidup anda, maka anda juga perlu bertanggungjawab untuk aspek-aspek negatif. Gula darah rendah dan tinggi berlaku, tetapi ia terpulang kepada individu dengan diabetes tahap 1 untuk menentukan apa yang perlu dilakukan tentang diri mereka.

Tiada Alasan:
Ramai daripada mereka dengan diabetes tahap 1 mempunyai pemikiran yang kuat tentang keadaan dirimereka. Kelli Kuehne, bekas pemain golf LPGA dengan diabetes tahap 1 membuat kesimpulan  “Diabetes adalah keadaan, ia bukan alasan.” Sudah begitu lama mereka yang berjaya dengan tahap 1 boleh menyalahkan kelemahan pada pankreas yang tidak berfungsi.

Pengurusan diri:
Pengurusan diri yang baik bermakna anda telah menentukan apa tingkah laku yang perlu muncul dan konsisten supaya anda melakukannya automatik. Diabetes begitu meletihkan, orang yang berjaya dengan tahap 1 telah mengorbankan rutin harian mereka untuk berjaya.

Lens reflektif:
Orang yang berjaya menghadapi diabetes tahap 1 lebih memahami bahawa terdapat had kepada pengawalan dalam kesihatan mereka dan perlu maju hadapan. Apabila mendapati ianya sukar dan beberapa faktor luaran yang menggangu, mereka perlu bertanya pada diri sendir, “Apa cerita yang paling realistik yang dapat meyakinkan saya tidak kira di mana dalam sesuatu keadaan?”

​Berpatah balik atau terus melangkah kehadapan? Diabetes boleh menjadi pemangkin kepada tumbesaran, meningkatkan daya tahan dan mengawal prestasi manusia. Orang yang berjaya dengan tahap 1 paling banyak melalui semua perkara ini.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

Makanan Terbaik untuk Mengurangkan Risiko Diabetes!

​Makanan yang anda makan memainkan peranan yang amat penting bagi menentukan kesihatan anda. Makanan yang dimakan boleh memberi kesan yang besar sama ada untuk kebaikan atau kemerosotan kesihatan anda sendiri. Dari segi diabetes, terdapat banyak makanan yang mencetuskan diabetes dan memburukkan lagi keadaan seperti kek dan biskut. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak makanan yang sebenarnya boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kencing manis! Berikut adalah senarai makanan yang anda perlu makan untuk mengelakkan penyakit kencing manis atau untuk mengurangkan risiko diabetes anda!

Karbohidrat Kompleks

​Karbohidrat kompleks adalah tinggi serat dan adalah lebih sukar dihadam oleh tubuh badan kita. Ia mengambil masa bagi tubuh badan kita untuk mencerna dan menyerap karbohidrat dan ia juga mengambil masa yang lama untuk badan kita memecahkan karbohidrat ini ke menjadi gula. Oleh itu letakkan kesan yang kecil ke atas paras gula dalam darah! Karbohidrat kompleks makanan termasuk pelbagai sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, kacang hijau, dan kembang kol. Serta pelbagai produk gandum seperti beras perang, roti coklat, dan gandum pasta. Terdapat juga karbohidrat yang lebih kompleks untuk dipilih seperti kacang dan lentil. Ia telah disyorkan oleh Persatuan Jantung Amerika untuk mengambil jenis karbohidrat ini ke dalam  makanan anda setiap hari. Karbohidrat ini adalah alternatif yang lebih sihat berbanding kentang dan beras putih yang kanjinya lebih halus yang menimbulkan risiko kesihatan yang lebih besar! Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa karbohidrat kompleks adalah antara makanan yang terbaik terhadap penyakit kencing manis

Ikan

​Ikan juga merupakan makanan menarik yang disyorkan untuk mereka yang sedar bahawa kes kencing manis mereka semakin teruk. Ikan mengandungi manfaat tambahan dan sumber yang kaya dengan Omega 3 asid lemak! Asid lemak ini membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, dan membantu mengurangkan risiko terjadinya darah beku yang seterusnya boleh menyebabkan kencing manis! Ikan juga merupakan alternatif terbaik untuk mengganti daging merah. Berbanding daging merah; ikan adalah amat rendah kolesterol dan lemak tepu! Ini bermakna ia juga boleh membantu anda kekal kurus dan patut! Pilihan ikan ini termasuk ikan kod, ikan kembung, tuna, halibut dan salmon!

Protein Lemak Rendah

​Obesiti dan berat badan adalah faktor diabetes yang paling utama! Oleh itu, anda  dinasihatkan supaya banyak untuk beralih kepada makanan yang rendah lemak! Daging yang sangat biasa kita makan adalah tinggi lemak tepu, yang mana adalah sangat berbahaya untuk kesihatan keseluruhan dan perkembangan diabetes! Apa yang diperlukan untuk mengurangkan lemak tepu adalah dengan terlebih dahulu menghapuskan jumlah daging merah, telur dan lemak secara keseluruhan dalam diri dan perlu ada dalam diet mereka! Kurangkan pengambilan daging merah dengan beralih kepada daging putih seperti ayam tanpa kulit. Bagi pengambilan telur, tolak kuning telur yang diberikan dan anda mungkin rasa kehilangan tetapi anda boleh cuba menjadi kreatif! Sebagai contoh, cuba membuat telur hancur dengan lada loceng! Anda tidak akan perasan kuning yang hilang! Juga cuba memakan produk tenusu rendah lemak!

Lemak Tak Tepu

Makanan lemak tak tepu adalah merupakan pilihan yang sangat sihat apabila mencuba untuk mengurangkan risiko diabetes. Bukan itu sahaja, makanan yang kaya dengan lemak tak tepu juga membantu menyokong otak, dan kesihatan jantung. Cuba menggunakan minyak seperti minyak zaitun, minyak canola dan minyak bunga matahari walaupun untuk memasak sayur-sayuran. Mengambil makanan seperti kacang, dan juga avokado sebagai snek yang sihat. Gunakan barangan atau makanan yang telah anda pilih dan gabungkan dengan diet anda.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

Penyelidikan Baru Cadang Agar Pemanis Tiruan Menjadi Pautan Diabetes Jenis Ke-2

Pemanis tiruan telah menjadi semakin popular pada tahun-tahun kebelakangan ini. Dari soda diet untuk “bebas gula” pai dan kek, bahan-bahan ini mudah didapati oleh pengguna sebagai pilihan untuk menggantikan gula. Walau bagaimanapun, menurut satu kajian barumendapati bahawa  pilihan yang dipanggil sihat ini sebenarnya adalah tidak sihat.

​Satu artikel New York Times baru-baru ini melaporkan bahawa satu kajian baru mereka pada pemanis tiruan mendapati ia boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengawal gula dalam darah. Ini boleh menyebabkan perubahan metabolik yang berpotensi membawa kepada diabetes jenis 2. Dalam satu siri eksperimen, yang dilakukan kebanyakannya pada tikus, saintis mendapati bahawa pemanis tiruan mengubah microbiome, iaitu penduduk bakteria yang ada didalam sistem penghadaman. Perbezaan campuran mikrob merubah metabolisme glukosa, menyebabkan tahap meningkat lebih tinggi selepas makan dan merosot lebih perlahan daripada mereka dan sebaliknya. Perubahan dalam microbiomes telah dikaitkan dengan beberapa syarat termasuk obesiti dan kencing manis. Dalam kajian yang sama, penyelidik juga menemui kesan pemakanan dan bakteria usus pada kesihatan jangka panjang seseorang individu. Bagi pesakit  bukan kencing manis, penyelidik mendapati hubungan antara penggunaan pemanis tiruan dan tanda-tanda intoleransi glukosa. Di samping itu, bakteria usus mereka yang menggunakan pemanis tiruan adalah berbeza daripada orang-orang yang tidak.

​Para penyelidik kajian ini menasihatkan bahawa penemuan ini tidak cukup kukuh untuk membuat syor tertentu, sebaliknya perlu memulakan perbincangan sihat mengenai topik ini. Kajian terdahulu mengenai topik ini juga adalah tidak meyakinkan.

​Persatuan Diabetes Amerika mencadangkan resipi yang menggunakan pemanis tiruan perlu membuat  pilihan yang baik untuk menetapkan kemanisan, memberikan kalori yang rendah dan pilihan karbohidrat rendah. Walaupun produk-produk ini adalah alternatif yang boleh digunakan untuk makanan dan minuman manis, ia adalah disyorkan untuk menggunakan produk-produk ini secara sederhana sehingga hal lebih diketahui dan mengenai kesan pemanis buatan pada badan.

​Jika anda sudah hidup dengan diabetes jenis 2, terdapat sokongan disediakan untuk membantu anda menguruskan penyakit dan menjalani kehidupan yang bahagia, sihat dan normal. Di samping itu, pakar-pakar di Focus Express Mail Pharmacy disediakan untuk menjawab soalan-soalan anda mengenai pam insulin dan bekalan diabetes.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

Jus Yang Mengatasi Diabetes Jenis 2 dalam 1 Minggu

​Cuba resipi jus ini dan kurangkan diabetes tahap 2 anda dalam masa seminggu. Apabila digabungkan pembunuh diabetes dan makanan berasaskan tumbuhan yang menghapus diabetes, jus ini adalah yang lebih kuat.

Untuk mendapatkan hasil yang optimum perlu mengelakkan makanan seperti pasta, nasi, kentang, jagung, dan makanan yang diproses yang mengandungi tepung, gandum, gluten, gula, sirap jagung, dan jenis separa hidrogenasi minyak (lemak trans).

Jus Bayam Dan Saderi

​Bahan-bahan:
3 genggam bayam
2 batang saderi, menggunakan daun dan juga
1 lobak merah
1 epal hijau
1 timun, pilihan
5g garam buluh korea

Persediaan:
Bersih dan kupaskan kedua-dua epal dan lobak merah, dan keluarkan benih epal. Kisar bersama-sama dengan bayam, saderi dan Garam Buluh Korea menjadi jus

Nota: Lobak kaya dengan kalium adalah untuk mengimbangi tahap natrium yang tinggi dan sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Lobak dapat mengawal darah dan membantu dalam merawat masalah penglihatan yang berbeza dalam pesakit kencing manis.

​Bayam adalah tinggi dengan kalsium, beta-karotena, vitamin A dan C, dan dengan itu dapat menyediakan pelbagai manfaat kesihatan. Saderi pula mengandungi kalium dan magnesium, mineral yang dipercayai menjadi penting dalam mencegah dan merawat tekanan darah tinggi. Epal hijau yang kaya dengan asid mallic, berkesan dalam menurunkan paras gula dalam darah. Garam Buluh Korea mengandungi lebih daripada 70-80 jenis mineral yang penting untuk mengaktifkan pankreas. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa Garam Buluh Korea mampu meningkatkan sensitiviti insulin.

Jus Taugeh Dan Kacang Buncis

​Bahan-bahan:
10-12 tauge
2 cawan kacang buncis
1 timun (pilihan)
1 lemon (dikupas)
5g garam buluh korea

Persediaan:
Kisar tauge dan kemudian kacang buncis dan akhirnya, lemon dan Garam Buluh Korea. Kacau sehingga rata.

Nota: tauge dan kacang buncis kaya dengan mineral dan tenaga yang diperoleh melalui penciptaan vitamin B6. Mereka juga adalah sumber yang sangat baik untuk insulin. Bersama-sama dengan garam buluh, peremajaan pankreas juga bekerja pada masa yang sama.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

DIABETES GESTASI

 Apakah Diabetes Mellitus Gestasi (GDM)?

Diabetes Gestasi adalah kencing manis semasa mengandung yang biasanya sentiasa berlaku pada minggu ke-24 kehamilan. Punca kencing manis semasa hamil yang sebenar belum diketahui. Pakar perubatan menganggap bahawa kencing manis ketika hamil mungkin berpunca daripada “hormon plasenta” yang digunakan untuk tumbesaran bayi menyekat fungsi insulin seterusnya menjadikan insulin tidak berfungsi dengan normal. Keadaan ini dikenali sebagai rintangan insulin pada ibu hamil.

Selepas bayi dilahirkan, diabetes semasa hamil biasanya akan hilang. Ujian glukosa darah (Glukosa Oral Test Tolerance, OGTT) harus dilakukan enam minggu selepas bersalin untuk memastikan bahawa tahap gula dalam darah yang mempunyai kembali normal. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai diabetis gestasi akan mempunyai risiko lebih tinggi menghidap Diabetes Tahap II di kemudian hari. Oleh itu, pemeriksaan rutin ke atas diri anda adalah amat penting.

Siapa yang berisiko untuk Diabetes Mellitus Gestasi?

Terdapat risiko tinggi untuk mendapat GDM jika:-

 • Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 30kg / m2
 • Berat bayi sebelumnya adalah lebih daripada 4.0 kg
 • Diagnosis diabetes gestasi dalam kehamilan sebelumnya
 • Sejarah keluarga diabetes

Bagaimana diabetes gestasi menjejaskan bayi anda?

Diabetes gestasi boleh memberi kesan kepada bayi jika gula darah adalah tinggi secara konsisten atau tidak dikawal dengan baik. Ia boleh menyebabkan beberapa masalah termasuk:

 • Macrosomia (bayi besar) di mana berat badan bayi melebihi 4.0 kg

        -bayi yang besar akan menyebabkan kesukaran semasa bersalin di mana    meningkatkan kemungkinan                    pembedahan caesarean.

 • Pra-matang bayi di mana bayi dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan
 • Bayi pra-matang mungkin mempunyai kelewatan dalam fungsi kognitif di mana kebolehan pembelajaran mereka mungkin terjejas.
 • Pre-eclampsia ini adalah tekanan darah tinggi semasa mengandung yang akan membawa kepada komplikasi lain.
 • Kelahiran Mati
 • Peningkatan risiko mendapat diabetes Tahap II di kemudian hari.

Pengurusan Diabetes Gestasi

 

​Terdapat dua cara untuk menguruskan diabetes gestasi:-
1. Suntikan Insulin
2. Perubahan gaya hidup termasuk perubahan diet dan aktiviti fizikal
 
Dengan mengikuti pelan pemakanan yang sihat akan membantu dalam menguruskan paras glukosa darah dalam julat sasaran. Selain itu, ia adalah penting untuk menyediakan nutrisi yang mencukupi kepada bayi.
 
Panduan untuk pemakanan sihat semasa mengandung:-
 
1. Makan hidangan kecil dan kerap
2. Jangan skip makan dan mengamalkan masa makan yang tetap
3. Memahami karbohidrat kompleks dan mudah
4. Pilih pelbagai jenis makanan
5. Makanan seimbang termasuk karbohidrat, protein, lemak dan serat 

Perubahan diet

Memahami Karbohidrat
 
Karbohidrat yang mengandungi makanan dipecahkan menjadi glukosa dan digunakan untuk tenaga. Makanan karbohidrat memainkan peranan yang penting dalam menguruskan tahap gula dalam darah. Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuk,
1. Bijirin dan bijirin (beras, mi, roti, tepung berasaskan makanan, pasta, biskut)
2. Sayur-sayuran berkanji (kentang, keladi, labu, teratai, jagung)
3. Kekacang dan kekacang
4. Susu dan produk tenusu
5. Buah-buahan
6. Gula-gula (madu, gula, kek, coklat, ais krim, minuman berkarbonat)

Bagaimana Ibu Hamil Boleh Sembuhkan
​ Kencing Manis Ketika Mengandung

1) Pemakanan yang seimbang
2) Kerap bersenam
3) Memeriksa bacaan gula dalam darah
4) Memantau pertumbuhan dan kesihatan janin
5) Mendapatkan pemeriksaan kesihatan yang kerap
6) Mengambil ubat kencing manis dan suntikan insulin

Penting untuk mengambil 3 hidangan makan utama dan 2 snek setiap hari dan sepanjang hari.

Karbohidrat Kompleks (Setiap Makanan Termasuk Pelan Sihat Diabetes Gestasi)

Perhatikan Plat Pinggan sihat anda. Satu perempat daripada plat haruslah mengambil bijirin. Bagi tiga hidangan utama, seseorang boleh mengambil satu mangkuk nasi Cina atau mi. Dalam erti kata lain, seseorang boleh mengambil 3 senduk nasi atau mi.

Jika anda mengambil kentang, anda perlu mengurangkan pengambilan nasi. Memandangkan kedua-dua makanan tersebut mengandungi karbohidrat.

Untuk makanan ringan, seseorang boleh mengambil sama ada satu cawan susu rendah lemak atau 3-6 keping biskut atau dua keping roti.

Sentiasa memilih bijirin penuh atau produk mil penuh seperti beras perang, roti gandum tulen, dan biskut gandum. Ini kerana produk gandum adalah lebih tinggi serat yang membantu dalam mengawal tahap gula dalam darah.
Makanan yang terbaik untuk diabetes gestasi adalah makanan GI rendah. Kajian sistemik melaporkan bahawa diet dengan GI rendah dan mengurangkan bahagian dikaitkan dengan penggunaan insulin kurang kerap dan berat badan kurang

 Karbohidrat Ringkas (Makanan untuk dielakkan semasa mengandung)

Karbohidrat ringkas adalah jenis makanan untuk mengelakkan kencing manis semasa mengandung kerana ia akan meningkatkan gula dalam darah secara drastik.

karbohidrat ringkas biasanya makanan di mana anda boleh merasai kemanisan apabila anda makan ia termasuk ais krim, minuman manis, mesra, madu, coklat, gula-gula, kek, pencuci mulut tempatan, minuman berkarbonat.

 PELAN DIET DIABETES GESTASI SEMASA KEHAMILAN

 1. Makan hidangan kecil dan kerap
 2. Jangan skip makan dan mengamalkan masa makan yang tetap
 3. Memahami karbohidrat kompleks dan mudah
 4. Pilih pelbagai jenis makanan, makanan yang seimbang termasuk karbohidrat, protein, lemak dan serat
 5. Tingkatkan pengambilan kalsium
 6. Elakkan minuman berkafein dan berkarbonat
 7. Memahami Karbohidrat (untuk perancangan lebih baik tentang diabetes gestasi)


​Makanan yang mengandungi karbohidrat dipecahkan kepada glukosa dan digunakan untuk tenaga. Makanan karbohidrat memainkan peranan yang penting dalam menguruskan tahap gula dalam darah semasa mengandung.
Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuk:-

 • Bijirin dan bijirin (beras, mi, roti, tepung berasaskan makanan, pasta, biskut)
 • Sayur-sayuran berkanji (kentang, keladi, labu, teratai, jagung)
 • Kekacang dan denyutan
 • Susu dan produk tenusu
 • Buah-buahan
 • Gula-gula (madu, gula, kek, coklat, ais krim, minuman berkarbonat)

Untuk mempunyai diet yang terbaik untuk penyakit kencing manis semasa mengandung, adalah penting untuk mengambil tiga kali makanan utama dan dua snek dalam rancangan makanan setiap hari.

Buah-buahan

 • Buah-buahan lebih baik untuk diambil dan ia adalah terhad kepada dua hidangan sehari. Buah-buahan boleh diambil secara berasingan.

Satu hidangan buah-buahan adalah bersamaan dengan:-

 • Epal/Oren/Kiwi/Pir – 1 biji saiz bola tenis
 • Nanas/Betik/Tembikai Susu/Tembikai – 1 potong
 • Jambu – ½ unit
 • Pelam – ½ unit kecil
 • Durian – 2 ulas
 • Anggur/Longan/Duku/Langsat – 8 biji
 • Pisang – 1 potong (60g)

Sayur-sayuran

 • Separuh daripada plat pinggan anda perlu mempunyai sayur-sayuran berdaun hijau kerana ia kaya dengan serat, vitamin dan mineral.
 • Fiber mengandungi makanan yang mampu melambatkan peningkatan paras glukosa darah dan ibu hamil akan berasa kenyang untuk tempoh yang lebih lama.

Protein

 • Protein adalah salah satu sumber penting juga. Ibu hamil perlu mengambil lebih banyak ikan seperti salmon dan ikan kembung. Ini kerana ikan yang tinggi dalam omega 3 yang mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan otak dan mata.
 • Sumber protein lain yang disediakan ialah ayam, daging lembu, tauhu dan telur.

Kalsium

 • Keperluan kalsium meningkat semasa mengandung.
 • Termasuk 2-3 hidangan kalsium makanan yang kaya dengan diet harian contohnya susu rendah lemak, yogurt, keju dan sebagainya.
 • Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil susu rendah lemak dan bukannya makanan tambahan susu dirumus khas untuk wanita mengandung.
 • Ini kerana karbohidrat dalam susu rendah lemak adalah lebih rendah daripada makanan tambahan susu.
 • Jika anda telah membeli makanan tambahan susu, jangan bimbang. Anda boleh minum selepas bersalin.
 • Menggantikan garam masak biasa dengan garam buluh garam buluh adalah lebih rendah dalam natrium dan lebih tinggi dengan kalsium dan lain-lain 70-80 jenis mineral dan unsur surih.

 MINUMAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PENGHIDAP DIABETES GESTASI

 • Minuman terbaik untuk wanita hamil adalah air, kerana ia mengandungi sifar gula dan sifar kalori.
 • Elakkan minuman berkafein dan berkarbonat (termasuk diet coke).Sila rujuk pakar diet untuk pelan diet makan individu untuk mengawal diabetes gestasi.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

10 Minuman Yang Melawan Diabetes

Terdapat 10 jenis minuman yang boleh dan dapat melawan diabetes. Minuman ini amat baek untuk kesihatan dan boleh diamalkan. 10 jenis minuman ini ialah:-

1) Teh hitam

Disebut sebagai minuman yang sihat penuh dengan antioksidan, minum sehingga empat cawan teh hitam sehari telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko kencing manis sebanyak kira-kira 16 peratus. Ini adalah disebabkan oleh kehadiran polisakarida, sejenis karbohidrat yang memperlahankan penyerapan gula dalam aliran darah itu.

2) Kopi

Kajian menunjukkan bahawa minum lebih daripada satu cawan kopi sehari lebih empat tahun menurunkan risiko rakyat terhadap diabetes tahap 2 lebih kurang 11%. Ia bukan berpunca daripada kafein, kopi tanpa kafein juga telah terbukti untuk mengurangkan risiko kencing manis sebanyak kira-kira 36 peratus. Para penyelidik percaya bahawa ia mungkin disebabkan oleh pelbagai khasiat pemakanan, yang merupakan bahan kimia berasaskan tumbuhan yang melambatkan pelepasan gula ke dalam darah.

3) Wain Merah

Kajian menunjukkan bahawa penggunaan yang sederhana wain merah kira-kira segelas atau dua setiap hari menjadikan insulin lebih cekap mencapai glukosa dalam sel. Wain merah mengandungi polifenol dan resveratrol, yang bertindak seperti antioksidan yang melawan turun naik paras gula. Ia membolehkan darah mengalir lebih bebas kerana ia menghalang glycation dalam saluran darah anda.

4) Air

Minum sekurang-kurangnya 16 auns air sehari adalah penting untuk pesakit kencing manis. Bagaimana jika anda minum lebih? Satu kajian oleh penyelidik Perancis melaporkan bahawa mereka yang minum lebih daripada 34 auns air sehari mempunyai kurang peluang untuk membangunkan hiperglisemia pada masa akan datang atau lebih. Ini mungkin kerana hubungan antara diabetes dan vasopressin, dan hormon yang mengawal air dalam badan.

5) Air kelapa

Jika anda mahu minuman yang manis dan menyegarkan, cuba minum air kelapa. Minuman ini mempunyai keajaiban dari alam semula jadi yang rendah kalori dan gula tetapi tinggi dengan manfaatnya. Ia mengandungi vitamin B dan kalium. Ia juga alternatif yang lebih sihat untuk minuman sukan kerana ia mengandungi elektrolit, enzim dan asid amino yang membantu mengawal paras gula anda.

6) Coklat panas

Walaupun coklat panas biasanya adalah sesuatu yang tidak baik untuk pesakit kencing manis untuk minum, kajian menunjukkan bahawa ia sebenarnya juga mempunyai manfaat kesihatan yang ketara jika disediakan dengan betul. Menurut penyelidik Lee Hooper dan rakan-rakannya, coklat dan koko boleh meningkatkan rintangan insulin anda dengan mengurangkan insulin serum, memberi badan anda kawalan gula darah yang lebih baik.

 

​7) Susu badam

Selain bebas kolesterol, susu badam juga mengandungi jumlah yang rendah gula. Hanya pastikan anda mendapatkan versi tanpa gula supaya anda akan mendapat hanya tujuh gram gula setiap cawan. Kerana mereka adalah rendah pada indeks glisemik, badan anda mampu untuk mencerna lebih cekap dan menjadikan gula ke dalam tenaga.

8) Teh Chamomile

Selama bertahun-tahun, teh chamomile telah disebut-sebut sebagai penawar untuk semua jenis masalah kesihatan. Untuk mengetahui jika ia boleh menyembuhkan diabetes, penyelidik Atsushi Kato dan pasukannya memberi makan tikus diabetes dengan ekstrak chamomile selama tiga minggu. Apabila dibandingkan dengan keputusan kumpulan kawalan tikus bukan-diabetes, yang diberi chamomile mempunyai penurunan yang besar dalam tahap gula dalam darah.

9) Teh Rempah

Anda juga boleh menambah teh rempah ratus dengan menaburkan beberapa kayu manis dan kunyit dalam cawan atau air panas. Cinnamon telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi insulin dan dicampurkan dengan air, mengawal kenaikan gula dari masa ke masa. Kayu manis juga sudah tentu berisi dengan muatan antioksidan.

​10) Cuka Epal Tidak Beralkohol

Cuka epal tidak beralkohol adalah satu lagi minuman untuk membantu mengawal gula darah. Cuka terbukti meningkatkan sensitiviti insulin selepas memakan karbohidrat yang tinggi, menurunkan gula darah dan insulin. Ia juga membantu dalam penurunan berat badan, kerana cuka meningkatkan rasa kenyang semasa makan dan pengambilan kalori anda akan berkurangan.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

>