Sebelum kita tua, ramai orang teranggap badan akan sentiasa sihat. Sebenarnya, proses penuaan sedang mencuri kesihatan dan kecantikan manusia. Namun, proses penuaan ini tidak boleh dihentikan tanpa bahan atau makanan mempunyai kuasa anti-pengoksidaan.  Kuasa anti-pengoksidaan berkaitan dengan anti-penuaan atau awet muda sebab kuasa ini dapat membanteras radikal bebas. Dengan kuasa anti-pengoksidaan, kita sebenarnya menterbalikkan jam biologi dan mengunci diri kita dalam penampilan muda. Ujian berikut menunjukkan kuasa anti-pengoksidaan Garam Buluh HKIII.

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

1) Daripada kiri: Garam Buluh HK3, Garam Laut, Garam Biasa

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

2) Setiap bekas dimasukkan air dengan kepekatan 10%

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

3) Paku berkarat disediakan

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

4) Paku berkarat dimasukkan ke dalam tiap-tiap bekas

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

5) Selepas 15 minit, warna karat pada paku dalam bekas Garam Buluh HK3 berkurangan. Manakala pada bekas garam laut dan garam biasa menunjukkan bahan karat terlarut dalam air dan menjadikan air keruh.

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

6) Selepas 3 hari

Eksperimen Anti-Pengoksidaa

7) Selepas 5 hari, warna karat pada paku dalam bekas garam buluh hk3 terhilang dan airnya masih jernih. Manakala bahan karat yang lekat pada paku di bekas garam laut dan bekas garam biasa telah menambah dan airnya kelihatan amat keruh.

Paku berkarat adalah hasil daripada proses pengoksidaan. Sama seperti proses penuaan, ia juga adalah satu proses pengoksidaan. Proses menghilangkan karat pada paku dalam bekas garam buluh hk3 menunjukkan garam buluh hk3 mempunyai kuasa anti-pengoksidaan atau anti-penuaan yang terbaik berbanding dengan garam laut dan garam biasa.