Benarkah gastrik membataskan seseorang untuk menunaikan ibadah puasa? Sebenarnya, gastrik bukan alasan untuk tidak berpuasa walaupun ianya adalah perkara yang biasa semasa bulan Ramadhan.

Gastrik sentiasa dikaitkan dengan tahap asid yang berlebihan dalam perut. Dari sudut perubatan, gastrik merupakan penyakit keradangan pada lapisan atau dinding perut. Masalah gastrik akan menjadi lebih serius apabila tibanya bulan Ramadhan. Orang yang mempunyai masalah ulser perut juga perlu mengambil perhatian sebab kekosongan perut meningkatkan risiko pendarahan perut.

Sebaliknya, menurut kajian kesihatan, berpuasa adalah salah satu cara yang terbaik untuk melindungi usus perut daripada serangan gastrik asalkan cara pemakanan seimbang dan menepati masa pengambilan.

TANDA-TANDA GASTRIK

Tanda-tanda Gastrik

  1. Rasa mual dan muntah
  2. Sebu ulu hati
  3. Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
  4. Hilang selera makan
  5. Muntah berdarah
  6. Najis menjadi hitam

KOMPLIKASI GASTRIK

  1. Kemusnahan sel dinding perut berterusan disebabkan oleh asid yang berlebihan
  2. Kemusnahan yang berterusan akan menyebabkan ulser perut dan pendarahan dalaman
  3. Pendarahan yang berterusan akan menyebabkan anaemia, pening kepala dan pengsan akibat daripada kekurangan darah

Malangnya, apa yang membimbangkan adalah sentiasanya pesakit gastrik tidak sedar masalah pendarahan dalaman sehingga mencapai ke tahap yang serius sekali. Oleh itu, adalah mustahak untuk sentiasa mengambil perhatian tentang tanda-tanda awal pendarahan dalaman. Terdapat juga bukti klinikal yang terkini menunjukkan gastrik kronik boleh menyebabkan penyakit kanser perut.

PUNCA GASTRIK?

Daripada komplikasi yang disenaraikan diatas, tidak susah untuk mengesan bahawa asid yang berlebihan merupakan punca komplikasi gastrik.

Jadi, sekiranya kita dapat menyelesaikan masalah asid yang berlebihan ini, masalah gastrik akan hilang buat selama-lamanya.

CARA MENGATASI GASTRIK

Kami sudah faham asid yang berlebihan merupakan punca penyakit gastrik. Jadi, bagaimanakah untuk menghilangkan asid yang berlebihan? Jawapannya, pemakanan yang seimbang dimana kami perlu mengambil 80% makanan beralkali dan hanya 20% makanan berasid setiap hari.

ph spectrum

Pada carta pH makanan diatas, kami boleh nampak makanan seperti kopi, teh, minuman gas, air tapis, burger, ayam, daging dan makanan berkarbohidrat tinggi (seperti roti, nasi, mee, mee hun, kuih) adalah makanan berasid. Kami cuma boleh mengambil 20% makanan berasid untuk sehari.

Minuman yang bersifat neutral adalah air paip dan air mineral.

Manakala makanan beralkali terutamannya adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Kami perlu 80% makanan beralkali ini untuk mengelakkan masalah gastrik.

MAKANAN BERALKALI TERBAIK

Garam Buluh HK3 adalah makanan beralkali yang terbaik sebab pHnya setinggi pH10.44.

pH Garam Buluh HK3 = 10.44 (disahkan oleh Universiti Tekonologi Malaysia)

garam buluh nilai ph

DEMO GARAM BULUH HK3

Demo diatas menunjukkan garam buluh hk3 boleh meneutralkan asid yang berlebihan dalam badan. Selain itu, garam buluh merupakan antioksidan yang amat kuat. Ianya boleh memberi kesan detoksifikasi, anti-kanser dan kesan awet muda yang kukuh. Ini mungkin adalah rahsia orang Korea mempunyai kulit licin dan berseri. Jadi, garam buluh bukan sahaja menyelesaikan masalah gastrik, tetapi juga menaik taraf tahap kesihatan badan secara menyeluruh.

CARA MENGATASI GASTRIK DENGAN GARAM BULUH HK3

Langkah 1
Pagi 1 paket + 300-500ml minum sebelum sarapan

Langkah 2
Malam 1 paket + 300-500ml minum sebelum tidur

Harga Produk:
PEK PERCUBAAN RM100 (20 PAKET)
PEK LENGKAP RM155 (50 PAKET)
PEK EKONOMI RM265 (100 PAKET)

**Untuk pengguna yang ada tekanan darah tinggi, asma dan masalah buah pinggang; cuma amalkan langkah 1 sahaja.

**Kajian Sains
Garam buluh membantu pengeluaran hydrogen sulfide yang bertindak sebagai pemancar seperti NO dan CO yang mempunyai fungsi anti-keradangan yang amat bermanfaat kepada masalah ulser gastrik (Saroraya, Chanmuang, et. al., 2011).

PENGHANTARAN PERCUMA DI MALAYSIA!

Garam Buluh HK3

Hubungi Pakar Pemakanan +60197161678 Untuk Sebarang Pertanyaan!

Whatsapp: +60197161678

WeChat ID: allanChai86

WeChat QR Code

TIPS ELAK GASTRIK KETIKA BERPUASA

1) Berbuka puasa secara ringan

Sebaiknya berbuka puasa dengan makanan yang lebih ringan seperti kurma, air minuman, sup berlemak rendah atau buah-buahan. Berehat seketika sambil menunaikan solat Maghrib, kemudian barulah mengambil makanan lebih berat.

2) Tidak berbuka puasa terlalu berat

Ramai memulakan dengan makanan berat apabila waktu berbuka puasa. Perkara ini boleh menyebabkan masalah ketidakhadaman. Nasi putih (karbohidrat) akan cepat ditukarkan ke bentuk gula (tenaga) dan menyebabkan paras gula darah yang terlalu tinggi. Jadi, pastikan kuantiti nasi sama banyak dengan sayur untuk melambatkan proses penukaran nasi ke gula.

3) Makan makanan yang mengandungi sulfur

Makanan yang mengandungi sulfur selalunya merupakan makanan yang beralkali. Contohnya brokoli, kubis, bawang putih dan garam buluh.

4) Elak minuman berkafein ketika berbuka

Elakkan minuman berkafein ketika berbuka seperti kopi dan teh. Ini kerana kafein merupakan perangsang saraf lalu menyebabkan lebih banyak jus gastrik dirembeskan.

5) Elak makanan berlemak tinggi

Elakkan makanan yang mendatangkan kerengsaan pada perut seperti makanan berlemak, pedas, masam, berempah, berminyak dan bergoreng. Ia akan menjejaskan kelancaran sistem pencernaan dan tidak hairanlah ramai mengadu sakit perut selepas berbuka. Sebaiknya ambilah lauk atau juadah berbuka puasa yang rendah lemak.

6) Makan secara sederhana

Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya, jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa lemah. Makan secara sederhana, secukupnya dengan melebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebaik-baiknya, berhenti makan sebelum kenyang.

garam buluh

Dah bersedia untuk memberhentikan masalah gastrik buat selama-lamanya? 

Hubungi Pakar Pemakanan +60197161678 Untuk Sebarang Pertanyaan!