PELAN PEMAKANAN DIABETES

Apa itu kencing manis? Apa itu karbohidrat?
Apa patut saya buat?

Apa patut saya buat?

Mereka yang didiagnosis dengan intoleransi glukosa atau kencing manis, tidak tahu apa yang perlu dilakukan mengenai diet mereka. Dalam erti kata lain, mereka tidak tahu di mana untuk bermula. Sesetengah daripada mereka tidak tahu bahawa pengambilan makanan memainkan peranan yang penting dalam mengawal glukosa darah.

Apa itu kencing manis?

Diabetes Mellitus Tahap 2(T2DM) adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang biasa (NCD) yang semakin meningkat di seluruh dunia.
 
Kelaziman
 
Menurut Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2011 melaporkan bahawa kelaziman diabetes sebanyak 15.2% dan 20.8% untuk orang dewasa yang berumur lebih daripada 18 tahun dan 30 tahun, di Malaysia [1].
 
Di kalangan orang dewasa (yang berumur lebih daripada 18 tahun), kelaziman itu adalah tertinggi di India (24.9%) diikuti oleh Melayu (16.9%) dan Cina (13.8%) [1].

Matlamat Utama

Matlamat utama gaya pemakanan yang disyorkan adalah untuk membantu:

  • Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dalam darah dalam julat normal atau hampir normal.
  • Untuk mencegah atau melambatkan perkembangan komplikasi kronik.
  • Untuk meningkatkan kualiti hidup.

Strategi
 
Terdapat beberapa faktor yang kita perlu  ambil kira:-
 
1. Menggalakkan makan mengikut waktu kebiasaannya, makan dengan kerap (Elakkan melangkau waktu makan)
2. Hadkan pengambilan gula
3. Dapatkan diet yang seimbang dan sihat (Campuran karbohidrat kompleks, serat, sumber protein tanpa lemak dan lemak baik)
4. Berhati-hati dengan saiz hidangan
5. Menjadi lebih aktif secara fizikal
Makanan telah terbukti sebagai salah satu komponen utama yang mempengaruhi  tahap glukosa darah pada pesakit diabetes. Oleh itu, perhatian yang lebih perlu diberikan kepada makanan yang kita makan, terutamanya karbohidrat.

Apa itu karbohidrat?

Karbohidrat adalah salah satu sumber utama nutrien dalam diet kita dan ia menyediakan tenaga untuk otak dan badan kita juga.
Apabila makanan karbohidrat dimakan, mereka akan dipecahkan kepada gula atau glukosa dalam aliran darah. Bagi pesakit diabetes, makanan yang mengandungi karbohidrat memainkan peranan penting dalam mengurus atau mengawal tahap gula dalam darah.
 
Terdapat enam kumpulan makanan yang mengandungi karbohidrat seperti:
 
1. Bijirin, roti, mi, makanan berasaskan tepung (roti canai, capathi, biskut dan pasta)
2. Kekacang  (kacang, lentil, kacang panggang, kacang hijau)
3. Buah-buahan (semua jenis buah-buahan)
4. Susu dan produk tenusu yang lain (semua jenis susu dan yogurt)
5. Sayur-sayuran berkanji (jagung, kentang, keladi, labu, ubi kayu)
 
Pelan diet perlu dilihat secara individu mengikut jenis diabetes  termasuk Jenis 1 kencing manis, diabetes jenis tahap 2, dan kencing manis semasa mengandung. Ini kerana kaedah yang paling sesuai untuk setiap orang mungkin berbeza.

Oat  termasuk dalam diet

Kemasukan oat, sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam diet adalah disebabkan oleh kandungan serat yang tinggi, serat dapat membantu tahap kawalan gula darah dengan menumpulkan pancang kenaikan mendadak gula darah. Selain itu, serat akan melambatkan pengosongan gastrik di mana ia akan mengurangkan kenaikan gula darah dan anda tidak akan berasa lapar. Selain itu, kajian juga menunjukkan bahawa serat boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

Kaedah sebaik-baiknya ialah dimasak stim, dipanggang, dibakar, dan di gril, serta makanan goring kilas dengan jumlah minimum minyak berasaskan sup.
 
Salah satu sebab berlaku kerintangan insulin adalah kerana lemak badan yang tinggi, di mana ia akan menyebabkan insulin menjadi kurang sensitif kepada sel, yang akan menyebabkan gula darah meningkat. Individu yang gemuk atau obes perlu menguruskan berat badan mereka. Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi lemak atau makanan berminyak, ia akan mengurangkan pengambilan kalori.

Buah-buahan mengandungi karbohidrat (fruktosa)

Ya, buah-buahan mengandungi karbohidrat, tetapi ia mengandungi serat, vitamin dan mineral yang penting untuk badan kita juga. Oleh itu, buah-buahan perlu dimasukkan dalam diet seseorang. Walau bagaimanapun, buah-buahan perlu terhad kepada dua hidangan sehari. Ia perlu diambil dua kali setiap hari di mana anda perlu agihkan kepada dua makanan yang berbeza.

 

Sila rujuk saiz bahagian untuk satu hidangan:-

Oren/epal/pir/pic – 1 hidangan kecil (saiz bola tenis) 
Duku/langsat/anggur/longan – 8 biji
betik/tembikai susu/ tembikai – 1 potong
jambu – ½ biji
Mangga/Pelam – ½ hidangan kecil (100g)
Pisang – 1 small (60g)
Rambutan – 5 biji
Durian – 2 ulas
Cempedak – 4 ulas

Kesimpulannya, bagi pesakit kencing manis, karbohidrat memainkan peranan yang penting dalam mengawal glukosa darah. Masa makan yang tetap dan saiz hidangan yang kecil dan kerap adalah lebih baik. Hidangan utama perlu sihat dan seimbang dengan nasi, sumber protein dan sayur-sayuran berdaun hijau. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh berunding dengan pakar pemakanan.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

>