Penyelidikan Baru Cadang Agar Pemanis Tiruan Menjadi Pautan Diabetes Jenis Ke-2

Pemanis tiruan telah menjadi semakin popular pada tahun-tahun kebelakangan ini. Dari soda diet untuk “bebas gula” pai dan kek, bahan-bahan ini mudah didapati oleh pengguna sebagai pilihan untuk menggantikan gula. Walau bagaimanapun, menurut satu kajian barumendapati bahawa  pilihan yang dipanggil sihat ini sebenarnya adalah tidak sihat.

​Satu artikel New York Times baru-baru ini melaporkan bahawa satu kajian baru mereka pada pemanis tiruan mendapati ia boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengawal gula dalam darah. Ini boleh menyebabkan perubahan metabolik yang berpotensi membawa kepada diabetes jenis 2. Dalam satu siri eksperimen, yang dilakukan kebanyakannya pada tikus, saintis mendapati bahawa pemanis tiruan mengubah microbiome, iaitu penduduk bakteria yang ada didalam sistem penghadaman. Perbezaan campuran mikrob merubah metabolisme glukosa, menyebabkan tahap meningkat lebih tinggi selepas makan dan merosot lebih perlahan daripada mereka dan sebaliknya. Perubahan dalam microbiomes telah dikaitkan dengan beberapa syarat termasuk obesiti dan kencing manis. Dalam kajian yang sama, penyelidik juga menemui kesan pemakanan dan bakteria usus pada kesihatan jangka panjang seseorang individu. Bagi pesakit  bukan kencing manis, penyelidik mendapati hubungan antara penggunaan pemanis tiruan dan tanda-tanda intoleransi glukosa. Di samping itu, bakteria usus mereka yang menggunakan pemanis tiruan adalah berbeza daripada orang-orang yang tidak.

​Para penyelidik kajian ini menasihatkan bahawa penemuan ini tidak cukup kukuh untuk membuat syor tertentu, sebaliknya perlu memulakan perbincangan sihat mengenai topik ini. Kajian terdahulu mengenai topik ini juga adalah tidak meyakinkan.

​Persatuan Diabetes Amerika mencadangkan resipi yang menggunakan pemanis tiruan perlu membuat  pilihan yang baik untuk menetapkan kemanisan, memberikan kalori yang rendah dan pilihan karbohidrat rendah. Walaupun produk-produk ini adalah alternatif yang boleh digunakan untuk makanan dan minuman manis, ia adalah disyorkan untuk menggunakan produk-produk ini secara sederhana sehingga hal lebih diketahui dan mengenai kesan pemanis buatan pada badan.

​Jika anda sudah hidup dengan diabetes jenis 2, terdapat sokongan disediakan untuk membantu anda menguruskan penyakit dan menjalani kehidupan yang bahagia, sihat dan normal. Di samping itu, pakar-pakar di Focus Express Mail Pharmacy disediakan untuk menjawab soalan-soalan anda mengenai pam insulin dan bekalan diabetes.

Untuk Mendapatkan Maklumat Lanjut Tentang Kencing Manis Dan Garam Buluh, Sila Klik: INI

About the Author Allan Chai

>