Terapi Pemakanan Terbaik Bagi Diabetes! Lepas Baca Poin Ke-2, Saya Mohon Share…

 Persoalannya, bolehkah pesakit kencing manis mengambil makanan seperti orang biasa di Malaysia? Persoalan ke-2, jika tidak boleh ambil makanan seperti orang biasa, apa boleh makan lagi?

Jawapan saya adalah … 

ANDA BOLEH MAKAN APA-APA SAJE!

Salam para pembaca, nama saya Allan, pakar pemakanan syarikat Garam Buluh HKIII. Ya, anda tidak salah mendengar. Sebenarnya, pesakit kencing manis boleh makan apa-apa saje jika dos setiap jenis makanan diatur secara saintifik. Konsep pemakanan ini telah diakui oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Universiti Harvard. Bagi mereka yang ada kencing manis, anda boleh cuba amalkan cara ini; manakala bagi mereka tanpa kencing manis, anda digalakkan untuk SHARE info sihat ini kepada mereka yang memerlukan. Bersama-sama kita menyebar kasih sayang kepada 4.6 juta pesakit kencing manis di Malaysia!

Memperkenalkan…

 

Pinggan Sihat Bagi Penderita Kencing Manis

 

 Sila bayangkan pinggan dibahagi kepada 4 bahagian seperti atas. 

 

  • 1/4 Buah-buahan
  • 1/4 Sayur-sayuran
  • 1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat
  • 1/4 Daging/Protein seperti ikan, ayam, daging, telur, tauhu


Contohnya…

 

 Kadangkala sukar nak dapatkan buah-buahan yang sesuai untuk diabetes? Anda boleh cuba aturan seperti berikut juga:
1/2 Sayur-sayuran
1/4 Daging/Protein
1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat

 Contohnya…

 

 Lagi satu contoh…

 

 

Kuncinya adalah membetulkan saiz setiap jenis makanan. Cara ini bukan sahaja membantu menguruskan paras gula dalam darah, tetapi juga membekal khasiat dan vitamin yang mencukupi, mengawal kadar obesiti dan memberi kekenyangan yang lebih lama. Selain itu, kita perlu mahami apa jenis makanan menyebabkan kenaikan gula yang ketara? Manakala apa jenis makanan sesuai diambil oleh pesakit diabetes tanpa risau?

Senarai Makanan Menunjukkan Jenis Makanan Yang Boleh Diambil Tanpa Risau

Untuk memilih makanan secara bijaksana kita perlu tahu apa itu Indeks Glisemik (GI). Indeks Glisemik (GI) adalah panduan untuk menilai jenis karbohidrat dan kesannya pada paras gula dalam darah. Seperti gambar diatas, makanan mempunyai nilai GI kurang daripada 55 merupakan makanan lebih lambat menjadi glukosa dalam darah, ia boleh diambil oleh pesakit diabetes tanpa kerisauan. Makanan bernilai GI antara 56-69 dipanggil GI sederhana. Manakala makanan yang mudah ditukar menjadi glukosa dalam darah dipanggil GI tinggi apabila nilai GI lebih daripada 70.

Selepas memahami teori-teori sains pemakanan, marilah kita masuk tajuk yang paling menarik yakni…

Bonus #1: Jadual Pemakanan Bagi Diabetes + Cara Menurunkan Bacaan Gula Dalam Darah Sepantas 7 Hari

Isi borang diatas untuk mendapat Jadual Pemakanan Bagi Diabetes berdasarkan sains pemakanan. Selain itu, Rahsia Menurunkan Bacaan Gula Dalam Darah Sepantas 7 Hari akan diberi sebagai bonus juga.

Saya harap info ini membantu anda membuat pilihan pemakanan lebih bijak dan sihat.

Sekian.

Salam sejahtera,
Allan Chai
Pakar Pemakanan HKIII
H/P: +60197161678

About the Author Allan Chai

>